Rheinische Linsensuppe

De rijnlandse linzensoep (Rheinische Linsensuppe) is een klassieke Duitse maaltijd soep. Was deze peulvruchtensoep vroeger vooral een “armelui” eten, is dit recept tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Duitse keuken en ook in andere delen van de wereld zoals Asië of de Balkan is deze peulvruchtensoep erg populair. Krachtig van smaak en goed gevuld kent deze soep verschillende variaties. Hier is mijn recept.

De linzensoep wordt ook graag gegeten in de de Syrische en Turkse keuken. Daar echter meestal bereid met rode linzen. De “Rheinische linsensuppe” is een goed gevulde, hartige soep. De even bekende “Fijne linzensoep” is iets lichter en wordt zonder vlees of spek geserveerd. Linzen zijn goedkoop en vooral in de winter een gezonde aanvulling op ons eten. Ze bestaan uit komplexe koolhydraten, plantaardige eiwitten en weinig vet. Maar ze zijn ook vol van vitamine B, Ijzer, Kalium en Calcium.

Het Indische variant van de linzensoep is de “Maa ki Daal“. Een lekker pittige versie voor de echte liefhebber van pittige peulvruchten soepen.

Rheinische linsensuppe

Rheinische Linzensoep

De rijnlandse linzensoep (Rheinische Linsensuppe) is een klassieke Duitse maaltijd soep. Krachtig van smaak en goed gevuld kent deze soep verschillende variaties. Maar ook in andere delen van de wereld zoals Asië of de Balkan is deze peulvruchtensoep erg populair.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 55 min
Gang Hoofdmaaltijd
Keuken Duitse Keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 Liter Runderboullion Rund
  • 400 gr Linzen bruine linzen
  • 400 gr Aardappelen vast kokende
  • 200 gr Prei
  • 200 gr Wortelen
  • 200 gr Knolselderij
  • 300 gr Beenschijf van het rund
  • 150 gr gerookt spek
  • 2 stuks Uien
  • 4 stuks Metworst / Bokworst Gerookte boerenmetworst of Bokworst
  • 4 el Azijn
  • zout Naar smaak
  • peper Naar smaak

Instructies
 

  • Kook de beenschijf ca 1 uur in de boullion. Maak in de tussentijd de groente schoon en schil de aardappelen.Snijd de groente en aardappelen in kleine blokjes van 0.5 centimeter. Snipper de uien fijn.
  • Doe de groente en de helft van de uien in een tweede pan en fruit het daar heel even aan in de olijfolie.
  • Blus af met een beetje boullion en voeg dan de rest van de boullion toe.
  • Snijd het vlees in hapklare stukjes en voeg het samen met de linzen en aardappelen toe aan de boullion. Even goed roeren en ca. 20 minuten laten koken.
  • Bak in een koekenpan de spek met de uitjes even goudbruin aan en voeg het geheel toe aan de soep.
  • Voeg de azijn toe. Goed roeren. Snijd de worstjes in plakken en voeg deze toe. Laat ze even meekoken voor 5 minuten. Maak af met zout en peper naar smaak.

Notities

Als je dit wenst kan je de boullion natuurlijk zelf trekken van de beenschijf.

Let Op! 
Als je de linzen koopt kijk even op de verpakking of je deze eerst moet weken. Dat kan tot 8 uur duren namelijk.
Rheinische linsensuppe

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Annastacia Jackson schreef:

    En wanneer voeg je de Linzen toe ? Dat kan ik niet vinden in dit recept of ik moet wel heel kippig zijn vandaag .

    • Mario Pfeiffer schreef:

      Je hebt helemaal gelijk Annastacia. Die zin is ergens onderweg kwijtgeraakt geloof ik 🙂 Ik heb het gelijk aangepast onder punt 4. Bedankt voor het opmerken.

  2. Andre Pet schreef:

    Mooi recept dank daarvoor, alleen de aardappelen wanneer erbij? Staan niet vermeld in de bereiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept