Servische Bonensoep

Soms heb je van die gerechten die vroeger iedereen maakte maar die je tegenwoordig niet meer vaak ziet. Een van die gerechten is servische bonensoep oftewel “Pasulj” zoals het in het origineel heet. Deze lekker pittige witte bonensoep met gerookt buikspek en chorizo is een heus Servisch nationaal gerecht en zoals met vrijwel alle soepen zijn er talloze variaties van.

De echte originele Servische bonensoep wordt gemaakt van gewelde en voorgekookte bonen (3 -5 keer, telkens het kookwater verschonen). Dit proces kunnen we ons tegenwoordig echter besparen. Wij gebruiken reeds gewelde witte bonen uit een blik of glas. Hierdoor is deze pittige witte bonen soep zeer makkelijk en snel klaar te maken zonder aan smaak te verliezen.

Mocht je geen gerookt buikspek hebben, kan je deze ook vervangen door gewoon gerookt spek. Houd er dan wel rekening mee dat deze meestal al gezouten is. Zorg er voor dat je proeft voor je zout en chilipoeder toevoegd. De Chorizo zelf heeft natuurlijk al een vrij pittig aroma en heeft maar weinig toevoeging nodig.

Servische bonensoep
Recept Afdrukken
Servische bonensoep oftewel "Pasulj" zoals het in het origineel heet is een lekker pittige bonensoep met gerookt buikspek en chorizo.
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
50 minuten 30 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
50 minuten 30 minuten
Servische bonensoep
Recept Afdrukken
Servische bonensoep oftewel "Pasulj" zoals het in het origineel heet is een lekker pittige bonensoep met gerookt buikspek en chorizo.
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
50 minuten 30 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
50 minuten 30 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Maak de soepgroente schoon en snijd deze klein. Paprika schoon maken en in stukjes van ca 1cm snijden. Ui en knoflook schillen en snipperen. Chorizo in plakjes of blokjes snijden.
  2. Verwijder de zwoerd van de buikspek en snijd deze in blokjes. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de buikspek 4/5 minuten aan. Voeg nu de chorizo toe en laat 2 minuten mee bakken. Voeg de knoflook en uien toe en laat deze even aan fruiten.
  3. Voeg de tomatenpuree toe en roer het geheel goed door. Voeg nu de gepelde tomaten toe en roer even goed door. Laat het geheel 15 minuten koken. Spoel ondertussen de bonen goed af en laat deze uitlekken.
  4. Voeg de bonen, de soepgroenten en paprika toe samen met een scheut wijn. Laat even koken en voeg vervolgens de boullion to. Laat het geheel vervolgens nog 15 minuten op laag vuur pruttelen. Breng op smaak met zout en peper en een beetje chilipoeder.
  5. Serveer eventueel met een takje peterselie als versiering en geroosterd stokbrood als bijlage.
Notities

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *