Ga terug

Hongaarse Goulash (Pörkölt)

Goulash heet overal ter wereld goulash, behalve in Hongarije. Wat wij ‘Hongaarse goulash’ noemen heet daar "Pörkölt". Ze kennen er wel een gerecht dat gulyás heet, maar dat is een soep.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 min
Gang Hoofdmaaltijd
Keuken Hongaars
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr Rundvlees (stoofvlees)
  • 100 gr Varkensvlees (stoofvlees)
  • 50 gr Buikspek in blokjes gesneden
  • 3 stk grote uien (ca 750-1000 gr)
  • 1 stk Rode ui
  • 2 stk Paprika rood
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl Komijn
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el Tomatenpuree
  • 1 stk Laurierblad gedroogd
  • 1 scheut Rode wijn om te blussen
  • 500 ml Water (mag ook bouillon zijn voor meer smaak)
  • 200 gr Créme fraîche
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • paprikapoeder zoet (gerookt) (flinke hoeveelheid)
  • Peterselie fijn gehakt

Instructies
 

  • Was het vlees goed af en snijd het vervolgens in blokken van ca. 2cm. Leg het aan de kant.
  • Schil de uien en snijd deze in repen. Niet te dun. Maak de paprika schoon en snijd deze tevens in repen.
  • Verhit de olijfolie in een groote pan. Bak de buikspek even aan en voeg vervolgens de uien en de knoflook toe. Laat de uien goudbruin kleuren.
  • Haal nu de pan even van het vuur en voeg een ruime hoeveelheid paprikapoeder toe. Als stelregel geldt dat de uien ermee bedekt moeten zijn. Roer het geheel even goed door. Voeg het chilipoeder en zout toe en roer nogmaals.
  • Zet de pan terug op het vuur en voeg het vlees toe. Even roeren. Voeg vervolgens komijn, laurier en tomatenpuree toe. Laat het geheel goed heet worden en blus af met een scheutje rode wijn.
  • Geef nu het water bij de goulash en laat het geheel ca 180 minuten met het deksel erop stoven. Roer af en toe om. Mocht het dreigen droog te worden mag je gerust nog wat wijn toevoegen. Wil je knapperige paprika in je goulash dan voeg je deze in de laatste 5 minuten toe. Anders laat je ze rustig 30 minuten mee stoven.
  • Als de goulash bijna klaar is (let op de juiste consistentie) op smaak brengen met peper en créme fraîche toevoegen. Goed roeren.
  • Garneren met fijngehakte peterselie en serveren met of zonder bijlage. Smaakt prima bij aardappelen, pasta, rijst of friet maar ook stokbrood.

Notities