Kaali Dal
Kaali Dal (of Mah Ki Daal , Dal Makhani) is het Indische variant op de bekende linzensoep. Deze rijke en smaakvolle peulvruchten soep is een volwaardige maaltijd en vanwege de pittige kruiden zeer geschikt voor de warmere zomerdagen of koude winteravonden.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 1 dag d 21 uur uur
Totale tijd 1 dag d 23 uur uur 20 minuten min
Gang Hoofdmaaltijd
Keuken Indische Keuken
- 300 gr Urad dhal Zwarte linzen of bruine linzen
- 100 gr Rode kidneybonen
- 250 gr Tomaten of 170g tomatenpuree
- 100 gr boter zacht, in blokjes
- 1 el Gember fijngeraspt
- 1 el knoflook Geperst of fijn gesnipperd
- 1 el Zonnebloemolie
- 1 tl Komijnzaad
- 1 tl chilipoeder
- 1 stk Rode ui in dunne ringen gesneden
- Kerstomaatjes gehalveerd (decoratie)
- Koriander of peterselie (decoratie)
- Koffieroom (decoratie)
- peper naar smaak
- zout naar smaak
Zet de linzen en kidneybonen in een groote pan met dikke bodem op matig vuur en giet er voldoende water bij om ze ca. 4 cm onder water te zetten. Draai, zodra het water aan de kook komt het vuur zo laag mogelijk en kook
de linzen in ca. 2 uur zacht.
Als de linzen en bonen droog dreigen te raken, voeg water toe. Wanneer de linzen en bonen gaar zijn voeg je de tomaat, boter, gember en knoflook toe en laat het geheel 20 minten mee koken.
Verhit in een pan de olie op matig vuur. Voeg eerst de komijnzaadjes, en als deze lichtbruin zijn
de rode ui en het chilipoeder toe. Laat het geheel ca 7-8 minuten al roerend bakken.
Roer nu het ui-mengsel door de dal en voeg naar smaak zout en peper toe.
Laat de soep nu nog ca 25-30 min op hele kleine vlam met de deksel erop pruttelen tot de dal donkerbruin van kleur is.
Schep de dal in kommen, leg in het midden een half tomaatje, sprenkel er een scheutje
room bij en maak af met wat gember en koriander (of peterselie).
Om de dal extra rijk te maken kan je er een klontje boter bij doen.