Recepten

Kaali Dal (Zwarte Linzen)

Kaali Dal (of Mah Ki Daal) is het Indische variant op de bekende linzensoep. Deze rijke en smaakvolle peulvruchten soep van zwarte linzen is een volwaardige maaltijd en vanwege de pittige kruiden zeer geschikt voor de warmere zomerdagen of koude winteravonden.

In Indië bestaan er waarschijnlijk net zo veel verschillende recepten van deze maaltijdsoep als er Belgische recepten van stoofvlees zijn. Deze zwarte linzen soep heeft dan ook zo veel verschillende namen dat je eigenlijk altijd een ander variant krijgt als je hem besteld. Het meest bekend zijn de namen Kaali Dal, Kaali Daal of Mah Ki Daa.l In het zuiden van Indië wordt deze soep vaak met gele linzen gemaakt en iets minder “zwaar” en pittig.

Dit komt natuurlijk omdat het in deze regio meestal heet is en een zware en pittige maaltijdsoep niet nodig is, waartegen in het koudere noorden toch vel stevige kost noodzakelijk is.

Het geheim van een goede Kaali Dal is dat deze heel lang op laag vuur moet pruttelen. Hierdoor worden alle ingrediënten smeuïg en trekken de smaken goed in. Ook is de soep dan beter te verteren.

Kaali Dal

Kaali Dal (of Mah Ki Daal , Dal Makhani) is het Indische variant op de bekende linzensoep. Deze rijke en smaakvolle peulvruchten soep is een volwaardige maaltijd en vanwege de pittige kruiden zeer geschikt voor de warmere zomerdagen of koude winteravonden.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 d 21 uur
Totale tijd 1 d 23 uur 20 min
Gang Hoofdmaaltijd
Keuken Indische Keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gr Urad dhal Zwarte linzen of bruine linzen
  • 100 gr Rode kidneybonen
  • 250 gr Tomaten of 170g tomatenpuree
  • 100 gr boter zacht, in blokjes
  • 1 el Gember fijngeraspt
  • 1 el knoflook Geperst of fijn gesnipperd
  • 1 el Zonnebloemolie
  • 1 tl Komijnzaad
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 stk Rode ui in dunne ringen gesneden
  • Kerstomaatjes gehalveerd (decoratie)
  • Koriander of peterselie (decoratie)
  • Koffieroom (decoratie)
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Instructies
 

  • Zet de linzen en kidneybonen in een groote pan met dikke bodem op matig vuur en giet er voldoende water bij om ze ca. 4 cm onder water te zetten. Draai, zodra het water aan de kook komt het vuur zo laag mogelijk en kook de linzen in ca. 2 uur zacht.
  • Als de linzen en bonen droog dreigen te raken, voeg water toe. Wanneer de linzen en bonen gaar zijn voeg je de tomaat, boter, gember en knoflook toe en laat het geheel 20 minten mee koken.
  • Verhit in een pan de olie op matig vuur. Voeg eerst de komijnzaadjes, en als deze lichtbruin zijn de rode ui en het chilipoeder toe. Laat het geheel ca 7-8 minuten al roerend bakken. Roer nu het ui-mengsel door de dal en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Laat de soep nu nog ca 25-30 min op hele kleine vlam met de deksel erop pruttelen tot de dal donkerbruin van kleur is.
  • Schep de dal in kommen, leg in het midden een half tomaatje, sprenkel er een scheutje room bij en maak af met wat gember en koriander (of peterselie). Om de dal extra rijk te maken kan je er een klontje boter bij doen.

Notities

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept