Gefrituurde Bloemkool
Bloemkool. Meestal vind je deze sinds de 12de eeuw bekende koolsoort gekookt met een sausje als bijlage op je bord of als vulling in de soep. Een enkele keer als rauwkost. Jammer, want met deze veelzijdige groente kan je zo veel meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van gefrituurde bloemkool ?
Bijvoorbeeld lekker frituren in een kruidig beslag. Als bijlage bij de BBQ of Snack met (zelfgemaakte) Tzatziki ! Gevalletjes ‘Ik lust geen bloemkool!” veranderen al snel van mening als de bloemkool lekker gefrituurd als snack wordt aangeboden.
Vanwege het chilipoeder wordt het geheel een beetje pittig en smaakt prima bij kort gebraden vlees (vooral bij de BBQ).
Het geheel is bijzonder snel en makkelijk zelf te maken in de tijd die je frituurpan nodig heeft om op temperatuur te komen.
Uiteraard kan je het recept makkelijk variëren of aanvullen met eigen kruiden. Ook al frituur je de bloemkool, het is een groente en is daarom goed voor je gezondheid. Net als andere groentesoorten bevat bloemkool veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Gefrituurde Bloemkool
Ingrediënten
- 1 stk Bloemkool 350-450 gr
- 1 stk ei
- 125 gr bloem
- 100 ml Melk
- 100 ml Water
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder of naar smaak
- 1 tl kerry of naar smaak
- 2 tl nootmuskaat of naar smaak
- 1 snufje zout of naar smaak
- 1 snufje peper of naar smaak
Instructies
- Maak de bloemkool schoon en snijd deze in roosjes of stukken van ca. 4cm
- Blancheer de bloemkool even in kokend water (ca 2min) en laat deze dan in een vergiet uitlekken.
- Doe de bloem in een kom en voeg de DROGE ingrediënten toe. Meng het geheel met een vork of lepel. Geef nu de melk erbij en meng het geheel met een garde. Voeg nu al roerend het water toe en maak een glad beslag. Maak het beslag niet te dun.
- Doe de afgekoelde en uitgelekte stukken bloemkool in de kom met het beslag en roer voorzichtig om totdat alle stukjes bloemkool bedekt zijn met het beslag.
- Verwarm de frituurpan op 190 graden. Geef een aantal stukjes bloemkool in de frituurpan (niet te veel, anders bakken ze aan elkaar vast) en frituur deze ca 3-5 min tot ze goudbruin zijn.
- Haal de goudbruine stukjes bloemkool uit de frituurpan en laat deze even uitlekken op keukenpapier. Daarna met zout bestrooien en serveren.