Hongaarse Goulash (Pörkölt)
Even een waarschuwing vooraf. Goulash is een gevaarlijk recept!
Niet dat het bereiden of eten ervan zo gevaarlijk is maar er bestaat een relatief hoge kans dat je een verhitte discussie krijgt met een willekeurige Hongaar over hoe “Echte Pörkölt” gemaakt dient te worden. Het makkelijkste los je zo een conflict dan op door je te herinneren dat de willekeurige Hongaar altijd gelijk heeft 🙂
Goulash heet overal ter wereld goulash, behalve in Hongarije. Wat wij ‘Hongaarse goulash’ noemen heet daar namelijk “Pörkölt”.
Hongaarse Goulash (Pörkölt) is van oorsprong een stoofschotel. Het woord goulash komt van ‘gulyas’ (schaapherder). Schaapherders zijn altijd langere tijd onderweg en daarom sneden Hongaarse herders vroeger rund-, schapen-, of varkensvlees in stukken, die ze in een kookpot kookten. Vaak gereduceerd tot een stoofpot samen met de ingrediënten die beschikbaar waren.
Men kent in Hongarije trouwens wel een gerecht dat Goulash (‘gulyas’ ) heet. Als je dat besteld krijg je echter een soep!
Dus bij deze alvast mijn excuses vooraf aan elke Hongaar die dit leest: Dit is mijn interpretatie van jullie geweldige, ontzettend smakelijke en traditionele recept wat door geen enkele niet Hongaar ook maar enigszins lijkend gekookt kan worden. Puuhhh ….kreeg het even benauwd!
Eet smakelijk – Jó étvágyat!
Hongaarse Goulash (Pörkölt)
Ingrediënten
- 500 gr Rundvlees (stoofvlees)
- 100 gr Varkensvlees (stoofvlees)
- 50 gr Buikspek in blokjes gesneden
- 3 stk grote uien (ca 750-1000 gr)
- 1 stk Rode ui
- 2 stk Paprika rood
- 2 tenen knoflook fijn gehakt
- 4 el olijfolie
- 1 tl Komijn
- 1 tl chilipoeder
- 2 el Tomatenpuree
- 1 stk Laurierblad gedroogd
- 1 scheut Rode wijn om te blussen
- 500 ml Water (mag ook bouillon zijn voor meer smaak)
- 200 gr Créme fraîche
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- paprikapoeder zoet (gerookt) (flinke hoeveelheid)
- Peterselie fijn gehakt
Instructies
- Was het vlees goed af en snijd het vervolgens in blokken van ca. 2cm. Leg het aan de kant.
- Schil de uien en snijd deze in repen. Niet te dun. Maak de paprika schoon en snijd deze tevens in repen.
- Verhit de olijfolie in een groote pan. Bak de buikspek even aan en voeg vervolgens de uien en de knoflook toe. Laat de uien goudbruin kleuren.
- Haal nu de pan even van het vuur en voeg een ruime hoeveelheid paprikapoeder toe. Als stelregel geldt dat de uien ermee bedekt moeten zijn. Roer het geheel even goed door. Voeg het chilipoeder en zout toe en roer nogmaals.
- Zet de pan terug op het vuur en voeg het vlees toe. Even roeren. Voeg vervolgens komijn, laurier en tomatenpuree toe. Laat het geheel goed heet worden en blus af met een scheutje rode wijn.
- Geef nu het water bij de goulash en laat het geheel ca 180 minuten met het deksel erop stoven. Roer af en toe om. Mocht het dreigen droog te worden mag je gerust nog wat wijn toevoegen. Wil je knapperige paprika in je goulash dan voeg je deze in de laatste 5 minuten toe. Anders laat je ze rustig 30 minuten mee stoven.
- Als de goulash bijna klaar is (let op de juiste consistentie) op smaak brengen met peper en créme fraîche toevoegen. Goed roeren.
- Garneren met fijngehakte peterselie en serveren met of zonder bijlage. Smaakt prima bij aardappelen, pasta, rijst of friet maar ook stokbrood.
Leuk, maar wanneer voeg je de paprika toe?
Dat is een hele goede vraag Anja!
Ik heb het gelijk aangepast. Het ligt er een beetje aan of je de parpika kmapperig of zacht wil hebben. In het eerste geval voeg je deze in de laatste 5 minuten toe. Anders laat je de paprika lekker mee stoven gedurende 30 minuten. Smakelijk!
Goed recept! Combi van komijn, tomatenpuree en hoeveelheid paprikapoeder is spot on!
Bedankt voor het hele mooie compliment JG. Fijn dat je ervan hebt genoten!
word
t daar ook geen pastinaak onder gedaan ?
Hallo, in het oorspronkelijke recept kon ik geen pastinaak vinden maar natuurlijk zullen er ontelbare variaties zijn. Zelf fruit ik ook regelmatig een wortel mee aan omdat het geheel dan net iets zoeter van smaak wordt. Pastinaak heb ik nog niet geprobeerd maar dat ga ik zeker doen. Bedankt voor de tip !
Welke paprika soort gebruiken ze in Hongarije?
Hallo Jean, ik neem aan dat jij hiermee paprika poeder bedoelt ?
Als ik mijn Hongaarse vrienden mag geloven (en kijk naar andere Hongaarse gerechten zoals Lecsó) dan wordt het meest gebruik gemaakt van gerookte paprika.
Men maakt er veerschil tussen normaal, middel en pittig. Ik gebruik vaak een combinatie van zoete gerookte paprika (Edelsüss) en pittige Paprika (Rosenscharf) in een verhouding 1 op 2.
Deze zijn vrij makkelijk bij elke gesorteerde kruidenier verkrijgbaar.