Frontpage Recepten

Elsässer Flammkuchen al la Mario

Iedereen kent het en iedereen vindt het lekker. De Flammkuchen oftewel tarte flambée. Een stukje krokante deeg belegd met créme fraîche en eenvoudige maar hoogwaardige ingrediënten. Lekker tussendoor of, rijkelijke belegd, ook als hoofdmaaltijd te nuttigen. Hier dan mijn eigen recept. Snel en makkelijk te maken.

De tarte flambée of flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas waar hij werd gebruikt om de hitte van de oven te testen. De naam slaat op de manier van bereiden en als je goed kijkt, zie je dat het lijkt op een combinatie tussen een pizza en een quiche.

Traditioneel wordt de tarte flambée gemaakt van een stuk dun uitgerold deeg (meestal in de vorm van een rechthoek) en belegd met crème fraîche, dunne uienringen en spekjes. Vervolgens wordt hij gebakken in het liefst een houtoven en is de ‘koek’ binnen enkele minuten klaar. Maar, er staat nergens geschreven dat je geen eigen variant mag bedenken. Dus bij deze: Flammkuchen al la Mario!

Elsässer Flammkuchen al la Mario

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdmaaltijd, Snack
Keuken Duitse Keuken, Franse Keuken
Porties 1 Plaat

Ingrediënten
  

Deeg

  • 350 gr bloem
  • 150 ml Water
  • 4 el olijfolie
  • 1 snufje zout

Saus

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 tl Tomatenpuree
  • 1 ui klein, gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • 1 el suiker
  • 4 el olijfolie
  • 1 el Créme fraîche
  • zout, peper

Topping

  • 1 kwart Prei fijn gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 200 gr kwark romig
  • 100 gr Créme fraîche
  • 100 gr parmesaanse kaas geraspte gouda of andere kaas mag ook
  • zout,peper
  • 1 tl olijfolie
  • 250 gr gerooke ham of spekreepjes heel dun gesneden

Instructies
 

Deeg

  • Meng de bloem, water, olie en zout in een kom tot een niet plakkende, gladde deeg. Voeg eventueel nog wat bloem toe als het deeg te vochtig is. Vorm een bal en laat het deeg 5 minuten rusten.

Saus

  • Hak de knoflook fijn en snipper de uitjes. Fruit deze in een pan met een beetje olie even aan. Voeg de suiker toe en roer even om op matig vuur. Voeg de tomatenpuree toe en meng al roerend met de rest om het scherpe aroma eraf te halen. Voeg nu pas de tomatenblokjes toe en meng het tot een geheel. Gebruik de staafmixer en pureer het geheel tot een egale massa. Voeg nu al roerend de Crème Fraîche toe en breng op smaak met peper en zout. Doe het geheel in een kom en zet het in de koelkast.

Topping

  • Snijd de ui en de prei in hele dunne ringen. Deze ringen gebruiken we het laatst, houd ze nog even apart. Doe de kwark, de crème fraîche en de geraspte kaas en prei in een kom en meng dit geheel tot een egale massa. Voeg een theelepel olijfolie toe om het wat smeuïger te maken. Voeg als laatste de ham reepjes toe. Breng op smaak met peper en zet de kom aan de kant. Voor een iets pittigere smaak kan je cayenne peper gebruiken.

Assemblage

  • Leg bakpapier op een bakplaat. Neem het deeg uit de kom en rol dit op de plaat heel dun uit. Rol eventueel de randjes iets op zodat de saus er niet af kan.
  • Verdeel nu de afgekoelde saus gelijkmatig met een lapel op het deeg. Breng nu de topping aan met een lepel. Verdeel deze gelijkmatig over de saus zonder deze te mengen. Verdeel als laatste de fijn gesneden uitjes losjes op de flammkuchen.
  • Bak het geheel in een voorverwarmde oven (Hete lucht 200 graden, 25-30 min) tot het deeg knapperig is. Haal de Flammkuchen daarna uit de oven en laat even rusten op een rooster.

Notities

Foto: M. Pfeiffer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept