Frontpage Recepten

Frikadelle (Bulette)

Elk volk op aarde heeft een eigen recept voor “Meatballs” oftewel gahaktballen. Het Duitse variant heet Frikadelle. Ook wel Fleischküchle of Bulette genoemd. Deze, meestal in de pan gebakken, gehaktbal is al bekend sinds de 16e eeuw en word zowel als hoofdgerecht met bijlage geserveerd als ook als ‘snack’ met een broodje (warm of koud).

De Amerikaanse “Hamburger” is van oorsprong een Bulette. Zo worden frikadellen in het noorden van Duitsland genoemd. Het was in Duitsland altijd al gebruikelijk om deze platte gehaktbal tussen een broodje te serveren als snelle maaltijd. Duitse migranten namen deze gewoonte mee naar Amerika en daar begon het gerecht zijn eigen leven te leiden als kleinzoon van de Bulette. Let wel, het is in het Duits echt “Frikadelle” en niet “Frikandelle”, dus zonder N.

Maar terug naar de enige echte frikadel .
Alhoewel er geen “origineel” recept voor de frikadel is wordt toch van oudsher een in melk of water geweekt (Duits) broodje of toast gebruikt . In nieuwere versies wordt dit vaak vervangen door paneermeel. Ook worden de uitjes en de knoflook vaak even aangefruit alvorens deze bij de massa te voegen. Allemaal prima hoor!

Zorg wel dat je de massa goed (dus lang)  met je handen mengt. Gebruik geen mixer. Hierdoor worden de frikadellen vaak erg taai en dat hoort dus zeker niet. Een echte frikadelle hoort van buiten lekker goudbruin gebakken te zijn en van binnen luchtig. Succes!

Frikadellen

Het Duitse variant van de gehaktbal heet Frikadelle. Ook wel Fleischküchle of Bulette genoemd. Deze, meestal in de pan gebakken, Gehaktbal is al bekend sinds de 16e eeuw en word zowel als hoofdgerecht met bijlage geserveerd als ook als 'snack' met een broodje (warm of koud). De Amerikaanse "Hamburger" is van oorsprong een Bulette. Zo worden frikadellen in het noorden van Duitsland genoemd. Het was in Duitsland altijd al gebruikelijk om deze platte gehaktbal tussen een broodje te serveren met mosterd als snelle maaltijd. Duitse migranten namen deze gewoonte mee naar Amerika en daar begon het gerecht zijn eigen leven te leiden als kleinzoon van de Bulette. Maar terug naar de enige echte frikadel. Alhoewel er geen "origineel" recept voor de frikadel is wordt toch van oudsher een in melk of water geweekt oud (Duits) broodje of toast gebruikt . In nieuwere versies wordt dit vaak vervangen door paneermeel. Ook worden de uitjes en de knoflook vaak even aangefruit alvorens deze bij de massa te voegen. Allemaal prima hoor! Zorg wel dat je de massa goed (dus lang) met je handen mengt. Gebruik geen mixer. Hierdoor worden de frikadellen vaak erg taai.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Gang Hoofdmaaltijd, Snack
Keuken Algemeen, Duitse Keuken, Internationaal
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram Gehakt (half om half)
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 oud broodje of
  • 2 sneden toast licht geroosterd
  • 1 kopje Melk of water
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 2 tl peper zwart
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl marjolein
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl Peterselie
  • 1 teen knoflook fijn gehakt
  • 2 tl lavas (maggiplant) of
  • 1 tl maggi
  • 2 tl neutrale olie
  • bloem of paneermeel

Instructies
 

  • Leg het broodje of de twee sneden licht geroosterd brood in een kopje met melk om te weken
  • Schil en snipper de ui redelijk fijn en hak de knoflook
  • Meng alle ingredienten behalve het weke broodje/brood in een grote kom heel goed door. Doe dit met de hand, niet met een mixer. Anders wordt de massa te taai en niet luchtig.
  • Knijp het broodje/brood uit en voeg deze bij de massa. Meng het geheel weer heel goed. Hoe langer je mengt hoe luchtiger de frikadellen worden. Op dit punt kan je de massa proeven op nog op smaak brengen met extra zout en/of peper. Je kan ook een klein proef balletje bakken mocht je de rauwe massa niet willen proeven.
  • Vorm nu in je hand een bal gehakt en druk deze vervolgens plat in je hand tot ca. 1,5 vingers dikte. Wentel deze even licht in bloem of paneermeel.
  • Bak de frikadelle in een hete pan met olie of margarine op hoog vuur scherp aan op beide kanten. Laat deze vervolgens op gemiddelde vlam 15-25 minuten verder bakken. Keer de frikandellen 1 of 2 keer onder het bakken.
  • Laat de frikadel op een bord of rooster met keukenpapier uitlekken.

Notities

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept