Groene Bonensoep

Ik ben gek op soep. Iedereen weet dat, en wie het niet weet die vertel ik het tot vervelens toe. Een van mijn favorieten is de groene bonensoep. Een rijk gevulde, hartige en smaakvolle klassieker die, zoals vrijwel elke soep, de volgende dag opgewarmd nog beter smaakt.

De streek waar ik vandaan kom staat bekend om vele dingen. Zo ook de groene bonensoep. In het plaatsje Bad-Hönningen vindt zelfs jaarlijks een heus “Bunnefest” (bonenfeest) plaats. Uiteraard is daar ook deze groene bonensoep verkrijgbaar voor een kleine bijdrage voor het goede doel.

Nu heb ik over het algemeen toch al weinig aanleiding nodig om een recept op te schrijven, maar in dit geval genoeg om jullie eens kennis te laten maken met een lekkere, hartige, rijk gevulde groene bonensoep.  Groene bonen (en dan hebben we het in Nederland meestal over Snijbonen of Sperziebonen) zijn een uitstekende bron van eiwit. De boontjes kan je het hele jaar door kopen. Vooral in de zomertijd, van juli tot oktober liggen ze in de winkels.

Met dank aan Ganita Plasschaert voor de mooie foto.

Groene bonensoep (recept op mariopfeiffer.nl)

Groene Bonensoep

Een lekkere, hartige, rijk gevulde groene bonensoep van sperziebonen met vlees.
Gang Hoofdmaaltijd
Keuken Duitse Keuken
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr Rundvlees
  • 150 gr Magere spekreepjes
  • 1 stk Metworst of Cabanossi
  • 100 gr Soepgroente
  • 1 Kg Snijbonen
  • 4 stk Aardappelen
  • 2 stk Wortelen
  • 40 gr boter
  • 1 stk ui groot
  • 1 EL Bonenkruid gedroogd
  • 1 Liter Water
  • 1 TL olijfolie
  • zout Naar smaak
  • peper Naar smaak

Instructies
 

  • Spoel het rundvlees met koud water af en dep het droog met keukenpapier. Snijd het rundvlees in stukken van ca. 2cm
  • Maak de bonen schoon of spoel deze af onder koud water. Snijd de bonen in stukjes van ca. 1cm Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes Maak de wortelen schoon en snijd ze in blokjes of plakken Schil en snipper de ui.
  • Verhit de boter in een soeppan en bak daarin al roerend het rundvlees van alle kanten rustig aan. Als het vlees net kleur begint te krijgen, voeg je de ui toe samen met een beetje peper en zout.
  • Doe het water, de bonen, de wortelen en aardappelen bij het vlees. Doe het bonenkruid erbij en roer even goed om. Laat het geheel ca. 45min bij gesloten deksel koken. Af en toe roeren.
  • Doe de olijfolie in een koekenpan en bak de spekreepjes tot ze knapperig zijn. Laat ze op keukenpapier even uitlekken en doe ze dan in de soep. Laat de olie / vet in de pan !
  • Doe de bloem in de pan waarin je de spek hebt gebakken en meng het met het vloeibare vet, Roer het glad met wat vocht van de soep.bloem. Gebruik dit mengsel om de soep een beetje te binden.
  • Voeg de metworst of cabanossie plakjes toe en laat de soep even goed koken. Maak af door zout en peper na smaak toe te voegen.

Notities

Groene bonensoep (recept op mariopfeiffer.nl)

Met dank aan Ganita Plasschaert voor de mooie foto.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept