“Falsche Kotelett” met Prei in Roomsaus

Zo, vandaag doen we eens lekker klassiek simpel en lekker. Wij maken “Falsche Kotelett” met prei in roomsaus. “Falsche Kotelett” zijn kruidig gepaneerde en goudbruin gebakken speklapjes. Ze worden in een koekenpan net zo gebakken als een kotelet of schnitzel. Dus in een ruime hoeveelheid olie goudbruin. Vandaar de naam …

Dit recept is oorspronkelijk van mijn moeder. Ik heb er altijd van genoten en vaak was er een ware strijd aan tafel om het laatste speklapje te krijgen (die mijn moeder dan oploste door het gewoon te delen. Het leven kan zo makkelijk zijn.)

Het gerecht kan geserveerd worden met aardappelen of gewoon met vers (het liefst knapperig) brood. Houd dan bij het koken wel rekening met de kooktijd van de aardappelen.

 

"Falsche Kotelett" met Prei in Roomsaus

"Falsche Kotelett" met Prei in Roomsaus

Zo, vandaag doen we eens lekker klassiek simpel en lekker. Wij maken "Falsche Kotelett" met prei in roomsaus. "Falsche Kotelett" zijn niets anders dan speklapjes die gekruid zijn, gebloemd en gepaneerd. Vervolgens worden zij in een koekenpan net zo gebakken als een kotelet of schnitzel. Dus in een ruime hoeveelheid olie goudbruin. Dit recept is oorspronkelijk van mijn moeder. Ik heb er altijd van genoten en vaak was er een ware strijd aan tafel om het laatste speklapje te krijgen (die mijn moeder dan oploste door het gewoon te delen. Het leven kan zo makkelijk zijn.)
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 20 min
Gang Hoofdmaaltijd
Keuken Duitse Keuken
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuk Speklapjes (niet gekruid) zonder zwoerd)
  • 1 stuk Prei
  • 2 stuk eieren maat M
  • 1 EL bloem voor de saus
  • 1/2 stuk groenteboullion blokje
  • 125 ml Koude melk
  • 25 gr boter
  • zout, peper, nootmuskaat na smaak
  • 1 bakje paneermeel voor de speklapjes
  • 1 bakje bloem voor de speklapjes
  • 1 stuk Rode ui
  • 2 TL paprikapoeder
  • 8-10 EL Zonnebloemolie

Instructies
 

  • Snijd de wortel en de bovenste 2cm van de prei af. Snijd de prei in 1cm brede ringen. Doe in een vergiet en was de prei goed en laat vervolgens goed uitlekken. Schil een rode ui en snijd deze in halve maantjes, Zet aan de kant.
  • Breek twee eieren in een bakje en meng deze tot een egale massa. Vul een bakje met voldoende bloem om de speklapjes erin te wentelen. Vul een tweede Bakje met voldoende paneermeel en meng dit met 2 TL paprikapoeder.
  • Neem een ruime pan en doe de prei erin. Vul met water tot de prei ruim onder zit. Doe er een snufje na smaak bij en kook breng de prei aan de kook. Doe het bouillonblokje erbij. Laat ca. 5 minuten koken. Giet de prei af maar vang de bouillon op in een bakje of maatbeker.
  • Kruid de speklapjes met peper en zout. Wentel de speklapjes eerst in de bloem. Klop overtollige bloem eraf. Wentel de speklapjes nu in het eimengsel en vervolgens ruim in het paneermeel. Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan. Als deze heet is leg je de speklapjes erin en laat je deze in 3-5 minuten per kant rustig goudbruin bakken. Haal daarna de speklapjes uit de pan en laten even uitlekken op keukenpapier.
  • Laat 25gr boter rustig in een pan smelten. Zorg dat deze niet bruint. Fruit nu heel even de ui 1-2 minuten aan. Voeg nu al roerend met een gaarde 1EL bloem toe. Geef nu langzaam steeds wat bouillon erbij zodat het een dikke saus wordt. Blijf roeren met de gaarde en voeg vervolgens een scheut melk toe. Blijf het toevoegen van bouillon en melk herhalen totdat de saus voldoende hoeveelheid heeft en romig genoeg is. Voeg nu de prei toe en laat even opwarmen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Serveer met bijvoorbeeld aardappelen of vers stokbrood.

Notities

"Falsche Kotelett" met Prei in Roomsaus

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept