Servische Bonensoep

Soms heb je van die gerechten die vroeger iedereen maakte maar die je tegenwoordig niet meer vaak ziet. Een van die gerechten is servische bonensoep oftewel “Pasulj” zoals het in het origineel heet. Deze lekker pittige witte bonensoep met gerookt buikspek en chorizo is een heus Servisch nationaal gerecht en zoals met vrijwel alle soepen zijn er talloze variaties van.

De echte originele Servische bonensoep wordt gemaakt van gewelde en voorgekookte bonen (3 -5 keer, telkens het kookwater verschonen). Dit proces kunnen we ons tegenwoordig echter besparen. Wij gebruiken reeds gewelde witte bonen uit een blik of glas. Hierdoor is deze pittige witte bonen soep zeer makkelijk en snel klaar te maken zonder aan smaak te verliezen.

Mocht je geen gerookt buikspek hebben, kan je deze ook vervangen door gewoon gerookt spek. Houd er dan wel rekening mee dat deze meestal al gezouten is. Zorg er voor dat je proeft voor je zout en chilipoeder toevoegd. De Chorizo zelf heeft natuurlijk al een vrij pittig aroma en heeft maar weinig toevoeging nodig.

Servische bonensoep

Servische bonensoep oftewel "Pasulj" zoals het in het origineel heet is een lekker pittige bonensoep met gerookt buikspek en chorizo.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur 40 min
Gang Hoofdmaaltijd
Keuken Servische Keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gr witte bonen blik of glas
  • 200 gr Soepgroente
  • 150 gr Buikspek gerookt
  • 100 gr chorizo
  • 2 stk Uien klein
  • 1 blik Gepelde tomaten á 400g
  • 1 stk Paprika rood
  • 1 stk Paprika Geel
  • 1 teen knoflook
  • 1 EL Tomatenpuree
  • 2 TL Majoraan
  • 2 EL olijfolie
  • 1 liter bouillon vlees of groente boullion
  • 2 TL paprikapoeder
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • 0,5 chilipoeder
  • 1 scheut Wijn Rood of Wit

Instructies
 

  • Maak de soepgroente schoon en snijd deze klein. Paprika schoon maken en in stukjes van ca 1cm snijden. Ui en knoflook schillen en snipperen. Chorizo in plakjes of blokjes snijden.
  • Verwijder de zwoerd van de buikspek en snijd deze in blokjes. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de buikspek 4/5 minuten aan. Voeg nu de chorizo toe en laat 2 minuten mee bakken. Voeg de knoflook en uien toe en laat deze even aan fruiten.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer het geheel goed door. Voeg nu de gepelde tomaten toe en roer even goed door. Laat het geheel 15 minuten koken. Spoel ondertussen de bonen goed af en laat deze uitlekken.
  • Voeg de bonen, de soepgroenten en paprika toe samen met een scheut wijn. Laat even koken en voeg vervolgens de boullion to. Laat het geheel vervolgens nog 15 minuten op laag vuur pruttelen. Breng op smaak met zout en peper en een beetje chilipoeder.
  • Serveer eventueel met een takje peterselie als versiering en geroosterd stokbrood als bijlage.

Notities

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Antoon schreef:

    De bouillon kan weggegooid worden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept