Shoarma zelfgemaakt

Broodjuuuh! Shoarma is makkelijk zelf te maken, lekker en ontzettend kruidig. Het wordt vaak gezien als fast-food, wat technisch ook wel klopt, maar eigenlijk is Shoarma comfort-food. Gewoon lekker, easy en met dit recept heel zeker ook geschikt als volwaardige maaltijd.

Shoarma is van oorsprong een maaltijd uit de keuken van het Midden-Oosten en daar ook in vele variaties bekend zoals de Gyros in Griekenland of Döner in Turkijke. Het woord shoarma is dan ook een vertaling van het Turkse çevirme (draaiend). Het word in de oorsprongslanden gemaakt van vlees dat op een spit draait. Dat is vaak lamsvlees maar ook kip, kalkoen of rundvlees wordt hiervoor gebruikt. In Nederland wordt meestal varkensvlees gebruikt. Probeer ook eens een mix van verschillende soorten vlees.

In de supermarkt zijn kant en klaar shoarma pakketjes te koop maar die hebben meestal weinig met shoarma te maken. Het is vaak droog, weinig smaakvol en lijkt eerder op een mislukte jachtschotel. Daarom maken we dus onze eigen shoarma met onze eigen shoarmakruiden-mix.

Ik gebruik in dit recept hamlappen omdat deze het makkelijkst te krijgen zijn. Maar je kan ook zonder problemen rundvlees, kip of kalkoen gebruiken. En als je het helemaal goed wil doen gebruik je lamsvlees. Zorg er wel voor dat je niet al te mager vlees gebruikt. Anders wordt je shoarma erg droog.

Shoarma met zelfgemaakte kruiden
Recept Afdrukken
Broodjuuuh! Shoarma is makkelijk, lekker en ontzettend kruidig. Het wordt vaak gezien als fast-food, wat technisch ook wel klopt, maar eigenlijk is het comfort-food. Gewoon lekker, easy en met dit recept heel zeker ook geschikt als volwaardige maaltijd. Shoarma is van oorsprong een maaltijd uit de keuken van het Midden-Oosten en daar ook in vele variaties bekend zoals de Gyros in Griekenland of Döner in Turkijke. Het woord shoarma is dan ook een vertaling van het Turkse çevirme (draaiend). Het word in de oorsprongslanden gemaakt van vlees dat op een spit draait. Dat is vaak lamsvlees maar ook kip, kalkoen of rundvlees wordt hiervoor gebruikt. In Nederland wordt meestal varkensvlees gebruikt. In de supermarkt zijn natuurlijk kant en klaar pakketjes te koop maar die hebben meestal niets met shoarma te maken. Het is vaak droog, weinig smaakvol en lijkt eerder op een mislukte jachtschotel. Daarom maken we dus onze eigen shoarma met onze eigen shoarmakruidenmix.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Shoarma met zelfgemaakte kruiden
Recept Afdrukken
Broodjuuuh! Shoarma is makkelijk, lekker en ontzettend kruidig. Het wordt vaak gezien als fast-food, wat technisch ook wel klopt, maar eigenlijk is het comfort-food. Gewoon lekker, easy en met dit recept heel zeker ook geschikt als volwaardige maaltijd. Shoarma is van oorsprong een maaltijd uit de keuken van het Midden-Oosten en daar ook in vele variaties bekend zoals de Gyros in Griekenland of Döner in Turkijke. Het woord shoarma is dan ook een vertaling van het Turkse çevirme (draaiend). Het word in de oorsprongslanden gemaakt van vlees dat op een spit draait. Dat is vaak lamsvlees maar ook kip, kalkoen of rundvlees wordt hiervoor gebruikt. In Nederland wordt meestal varkensvlees gebruikt. In de supermarkt zijn natuurlijk kant en klaar pakketjes te koop maar die hebben meestal niets met shoarma te maken. Het is vaak droog, weinig smaakvol en lijkt eerder op een mislukte jachtschotel. Daarom maken we dus onze eigen shoarma met onze eigen shoarmakruidenmix.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm de grill of oven voor (volgens instructie van de pitabroodjes)
  2. Snipper de ui heel fijn. Doe de knoflook in de knoflookpers of snipper deze ook heel fijn. Snijd het vlees in dunne reepjes van ca 5mm breed en 3cm lang. Doe alles in een grote kom en doe 2 el olijfolie erbij. Meng het geheel goed zodat alle stukjes vlees goed onder de olie zitten en de ui en knofflook goed verdeel zijn.
  3. Voeg nu de shoarmakruiden toe en meng het geheel weer goed. Zet het geheel even in de koelkast en laat even intrekken.
  4. Was en scheur de sla in kleine stukjes. Snijd de tomaten in plakjes.
  5. Snijd de pitabroodjes half open en laat deze warm en lichtbruin worden in de gril of oven.
  6. Doe een beetje olijfolie in een pan en laat dit heet worden. Doe nu de shoarma in de pan en bak deze voor een moment heel scherp aan. Draai nu het vuur omlaag en laat het vlees met deksel ca. 3 minuten verder bakken. Haal daarna de deksel eraf en draai het vuur nog even hoog. Zorg dat het vlees niet te droog wordt.
  7. Haal de broodjes uit de oven of grill en doe er wat sla en plakjes tomaat in. Vul het broodje vervolgens met shoarmavlees en serveer met saus naar smaak (knoflook, of bbq-sauce passen prima).
  8. Als bijlage kan je natuurlijk bijna niet anders dan friet of gebakken aardappelen serveren 🙂
Notities

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *