Reibekuchen (aardappelkoekjes)

Vandaag een makkelijk recept voor echte Duitse Reibekuchen! Er bestaat geen Duitse kerstmarkt zonder deze aardappelkoekjes. In het Noord-oosten van Duitsland worden ze “Kartoffelpuffer” genoemd, in het Westerwald / Siegerland gebied heten ze “Krippelchen”.  Maar ook in Nederland (vooral Limburg) zijn ze bekend als Riefkoek of Rievkooche. Toch zijn het altijd de zelfde knapperige, smaakvolle aardappelkoekjes die vaak met appelmoes of stroop geserveerd worden.

Reibekuchen zijn van oorsprong armeluikost en eigenlijk over heel de wereld bekend en geliefd. In Polen zijn ze bekend als placki ziemniaczane en worden ze als snack verkocht. In de Joodse keuken heten ze Latkes of Latkas en worden gegeten tijdens het Chanoekafeest.

Ik vind dat een portie Reibekuchen altijd kan, niet alleen in de winter. Zeker omdat het een prima bijlage is maar ook als hoofdgerecht kan dienen. Daarnaast zijn ze ook nog eens vegetarisch! Wat wil je meer ?

Reibekuchen zijn erg makkelijk om te maken en vergen nauwelijks voorbereiding. Je kan er wel ontzettend veel mee varieren. Zoals altijd geldt ook hier “Alles wat smaakt is geoorloofd”. Je kan bijvoorbeeld een deel van de aardappelen vervangen door geraspte wortelen. Ook kan je bijvoorbeeld witte kool blancheren en erbij mengen.

Doe er gegaarde spruitjes bij en je hebt een typisch Zuid-Duits (Bayern) variant genaamd “Reiberdatschi

Reibekuchen (aardappelkoekjes)

Reibekuchen! Er bestaat geen Duitse kerstmarkt zonder deze aardappelkoekjes. In het Noord-oosten van Duitsland worden ze "Kartoffelpuffer" genoemd, in het Westerwald / Siegerland gebied heten ze "Krippelchen". Toch zijn het altijd de zelfde knapperige, smaakvolle aardappelkoekjes die vaak met appelmoes of stroop geserveerd worden.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 30 min
Gang Bijlage, Hoofdmaaltijd, Snack
Keuken Algemeen, Duitse Keuken, Internationaal
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg Aardappelen Beetje kruimig
  • 2 stk grote uien
  • 2 stk eieren
  • 1 tl nootmuskaat
  • zout, peper naar smaak
  • bloem

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en uien. Spoel ze af en rasp ze vervolgens fijn of middelfijn (keukenmachine mag ook). Doe ze in een vergiet of zeef en laat even uitlekken. Daarna in een kom doen.
  • Voeg zout, peper, nootmuskaat en de eieren toe en meng het geheel. Voeg nu al roeren een beetje bloem toe. Het beslag mag best een beetje vloeibaar zijn, maar niet te veel.
  • Verhit nu de olijfolie in een pan. Maak nu koekjes van ca. 10cm doorsnede van het beslag. Bak deze aan beide kanten goudbruin op middelhoog vuur.
  • Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier en serveer met appelmoes of stroop.

Notities

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept